Z vami že od leta 1927

PREZIMOVANJE AKUMULATORJEV

Zimske razmere namreč še posebej neugodno vplivajo na akumulator. Ker dobimo električni tok iz akumulatorja s pomočjo kemične reakcije v njem, se pri znižanju temperature  spremeni tudi intenzivnost kemične reakcije, kapaciteta akumulatorja se  pri tem močno zniža. Pri nizki temperaturi* pa je zaradi krčenja kovin in povečanja viskoznosti olja v motorju tudi težje startati avtomobil in tako se znajdemo v situaciji,ki je primerljiva s tisto ,ko bi želeli poleti startati motor s trikrat manjšo baterijo kot je originalno vgrajena v avtomobilu.
Akumulator je treba pred zimo pregledati in ga po potrebi zamenjati, saj slab akumulator v zimskih razmerah ne nudi dovolj zagonskega toka za vžig motorja. Po statističnih podatkih večina
akumulatorjev, starejših od štirih let, ne bo preživela zime.Pri padcu temperature na 0 stopinj Celzija se potrebna energija za vžig motorja poveča kar za 55%, ob padcu temperature na –18 stopinj Celzija pa celo za 110%.  Pozimi se tudi poveča število električni porabnikov v avtomobilu  (ventilacija, brisalci, daljše gretje žarilnih svečk, webasto grelci, klima naprave, …) in je obremenitev akumulatorja še toliko večja.
Kaj je torej pred zimo priporočljivo  opraviti na akumulatorju !

Pred zimo  vam torej priporočamo temeljit pregled vašega akumulatorja. V primeru, da skupaj s strokovnjakom ugotovite, da je akumulator slab, ga brez odlašanja zamenjajte z ustreznim novim in se ne pustite presenetiti. Dodatne informacije so vam na voljo na sedežu našega podjetja v Ljubljani, na Leskoškovi 12 in po telefonu 01 524 03 66. Z veseljem vam bomo priskočili na pomoč. Prijetno (zimsko) vožnjo ter SREČNO NOVO LETO vam želi Akumulatorstvo  Grajzar.

                                                                                                      Boštjan Grajzar
*Na akumulator neugodno vplivajo tudi ekstremno visoke temperature, zaradi intenzivnejše korozije (razpadanje plošč) se  obremenitev akumulatorjev poveča, to pa zelo neugodno vpliva na življenjsko dobo akumulatorja.